Alex (alexbrie) wrote,
Alex
alexbrie

 • Mood:

Zilele patrimoniului(portilor deschise)

Sambata si duminica au fost zilele portilor deschise. Multe multe monumente, muzee si institutii si-au deschis portile(in general gratis) gloatei.
Am fost si eu ieri; voiam sa vizitez multe lucrusoare mai rare; de pilda, Palais Elysees, resedinta lui Chirac. Se pare ca nu eram singurul cu acest gand, proba fiind coada kilometrica - nu glumesc, coada la intrare era lata de cca 5-6 persoane, si se lungea pe 4 strazi, lunguiete. Am aflat azi ca timpul minim de asteptare a fost de 3 ore...
Asadar m-am lasat insa pagubas; macar, de bine-de rau, am vizitat ieri pe la pranz Hotel de Ville, sau mai pe romaneste Primaria Generala; am aflat cu ocazia asta originea cuvantului greva - in vechime, era barca pe care se strangeau negustorii sa discute treburi ale orasului, sa faca petreceri, sau sa caute de lucru - si iata cum s-au infiintat primariile, si grevele :). Cand s-a construit acest Hotel de Ville, prin 1700-1800, era cel mai frumos palat din Paris. Deci va inchipuiti ca nici acum nu e chiar nasol..

Chestii faine: un interior somptuos, ditamai candelabrele, ditamai tablourile, vitralii, si multe alte minunatii; in salonul de onoare erau expozitii de aranjamente florale; iar in alt salon erau mesteri care prezentau meseriile care au contribuit la frumusetea primariei - am vazut si eu cum lucreaza un tapiter; sau am aflat ca pentru a curata un candelabru e nevoie de 10 oameni lucrand o zi intreaga..
samd. poate mai continui si alta data cu povestirile.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments